پرسش و پاسخ
-
تفتیش چیست؟
عملیه بازرسی منظم و عینی معاملات ، عملکرد ها، صورت حساب ها، گزارشات تفتیش داخلی، طرزالعمل های مالی و حسابداری، سیستم اطلاعات و معلومات الکترونیکی و سایر اسناد است، جهت حصول اطمینان از صحت آنها با صورت حساب های مالی مراجع مندرج ماده پنجم قانون.
-
این اداره در کدام سال ایجاد و به چه نام یاد می گردید؟
اداره عالی تفتیش، به عنوان عالیترین نهاد باز رسی کننده امورمالی وحسابی درسطح کشور، عمری به درازای حدود یک قرن دارد. در نظامنامه اساسیه دولت علیه افغانستان که به تاریخ 10/12/ 1301 مرعی الاجرا شده است و نیز نظامنامه بودجه عمومی که به تاریخ 23 حمل سال 1301 جاری و مرعی الاجرا شده به اداره ای تحت عنوان دیوان سنجش (اداره عالی تفتیش فعلی) تصریح شده است. با توجه به ماده (48) نظامنامه بودجه عمومی دولت علیه افغانستان مصوب 23 حمل 1301 خورشیدی که از موجودیت نظامنامه تشکیلات اساسیه دولت علیه افغانستان قبل بر این یادآوری و در آن وظایف دیوان سنجش مشخص گردیده است، میرساند که این دیوان قبل از سال 1301 هجری شمسی یعنی سال 1300 ایجاد شده است.
این اداره در سال 1300 پس از ایجاد به نام دیوان سنجش و در سال 1321 این اداره بنام ریاست عمومی تفتیش محاسبه تغییر نام نموده و در سال 1333 بنام دیوان محاسبات و در سال 1341 بنام تفتیش عمومی محاسبات و در سال 1356 بنام تفتیش محاسبات و در سال 1359 بنام ریاست عمومی کنترول و تفتیش و بعد بنام کمیته دولتی کنترول و پس از مدتی بنام اداره کنترول و تفتیش یاد می گردید.
-
قانون اداره دارای چند فصل و ماده و در کدام سال نافذ گردید؟
تا قبل از سال 1392 اداره عالی تفتیش فاقد قانون بود و آنچه که به عنوان قانون کنترول و تفتیش مورد استفاده قرارداشت درحقیقت یک فرمان تقنینی رئیس جمهور وقت بود که با توجه به انکشافات اخیر، توسعه فعالیتهای مالی ادارات، توقعات جامعه جهانی و نهادهای عالی تفتیش بین المللی، جوابگوی نیازمندیهای کنونی نبود، لهذا از اثرسعی وتلاش اداره قانون جدید تحت عنوان «قانون اداره عالی تفتیش» در (3) فصل و (27) ماده تصویب و پس از توشیح رئیس جمهوری اسلامی افغانستان در جریده رسمی شماره (1101) مؤرخ 10/1/1392 به نشر رسید؛ که پس از تصویب قانون یاد شده اداره کنترول وتفتیش به اداره عالی تفتیش مسمی گردید.
-
اهدافی را که تفتیش دنبال می نماید کدام ها اند؟
اهداف اداره عالی تفتیش را امور ذیل تشکیل می دهد :
- تحقیق عواید و مصارف بودجه ادارات دولتی.
- مطابقت فعالیت های مالی و حسابی ادارات دولتی و سایر مراجع که پول یا دارائی عامه را اختیار داشته و یا از آن استفاده می نمایند با احکام اسناد تقنینی.
- شفافیت در حسابدهی ادارات دولتی و سایر مراجع که پول یا دارائی عامه را در اختیار داشته و یا از آن استفاده می نمایند.
- حراست از دارایی های عامه از طریق کنترول و تفتیش.
- حصول اطمینان از موثزیت،کارایی و اقتصادی بودن فعالیت های سایر نهادهایی که وجوه عامه را در اختیار دارند و یا ازآن استفاده می کنند.
- شناسائی فعالیت های غیر قانونی، غیر موثر، غیر مفید و غیر اقتصادی و سایر فعالیت های نادرست مالی، حسابی و اقتصادی و پشنهاد اصلاح و نواقص آنها.
-
چند نوع تفتیش را این اداره انجام می دهد؟
این اداره تفتیش های زیر را انجام می دهد
- تفتیش قطعیه
- تفتیش رعایت قوانین و مقررات(مصارف و عواید)
- تفتیش عملکرد
- تفتیش تکنالوژی معلوماتی
-
ساحه تطبیق تفتیش کدام ها اند؟
ادارۀ عالی تفتیش صلاحیت تفتیش عملکرد امورمالی وحسابی مراجع مانند: 1- ریاست جمهوری و نهادهای مربوط به آن2- شورای ملی3- قوۀ قضائیه 4- واحدهای ادارات مرکزی و محلی و ادارات مربوط آنها را داخل و خارج کشور5 - ریاستهای عمومی مستقل 6- کمیسیونهای مستقل7 - لوی څارنوالی8 - شاروالی ها 9- تصدیها، شرکتهای دولتی وشرکت های که دولت در آن سهیم میباشند 10 - سایر مراجعی که پول یا وجوه عامه را دراختیار داشته یا از آن استفاده مینمایند؛ دارد.
-
انواع گزارشدهی و رابطه اداره با ریاست جمهوری و پارلمان چگونه است؟
بر اساس ماده هفتم قانون اداره عالی تفتیش رئیس ادارۀ عالی تفتیش از جانب رئیس جمهور با رعایت حکم مندرج فقرۀ (1) مادۀ ششم این قانون برای مدت شش سال تعیین گردیده و مطابق به مادۀ دوازدهم قانون اداره عالی تفتیش رئیس ادارۀ عالی تفتیش در این موارد مکلف به ارایه گزارش میباشد: 1 - ارایۀ گزارش تفتیش در مورد صورت حسابهای قطعی بودجه سال مالی قبل درخلال مدت ششماه سال مابعد بهرئیس جمهور و شورای ملی 2- ارائه گزارش سالانۀ تفتیش در مورد عواید ومصارف بودجه ادارات دولتی در سال مابعد به رئیس جمهور و شورای ملی3 - ارائه گزارش تفتیش خاص عندالمطالبه به رئیس جمهور و شورای ملی 4- ارائۀ گزارش تفتیش از مصارف محرم به رئیس جمهور و شورای ملی 5- ارائه گزارش تفتیش عملکرد، عندالمطالبه به رئیس جمهور و شورای ملی.
چنانکه از مفاد صریح این ماده پیداست اداره عالی تفتیش در همکاری نزدیک با دو نهاد ریاست جمهوری و پارلمان کشور وظایف خود را انجام میدهد. ارائه گزارشهای کاری در ساحه های مختلف تفتیش این اداره را به عنوان بازوی نظارتی پارلمان در راستای تحقق اهدافی چون ایجاد شفافیت مالی و حسابی در ادارات قرار داده است.
-
رابطه اداره با لوی سارنوالی چگونه است؟